Psihoterapie individuală şi dezvoltare personală

Trăim într-o societate tot mai competitivă și toți ne străduim să fim mai buni, mai performanți, mai eficienți decât alții, sau astăzi mai mult decât ieri. Munca, relația de cuplu, cu prietenii, familia, colegii sunt sarcini la care zilnic avem de oferit un „răspuns”. Pe drumul satisfacerii acestora, ne confruntăm însă cu numeroase provocări. Pentru unele ne simțim pregătiți, pe când altele ne împiedică să mergem mai departe.

Scopul psihoterapiei individuale este de a îmbunătăți funcționarea de zi cu zi a clientului. Prespune sprijinirea clientului în identificarea și înțelegerea dificultăților cu care se confruntă și găsirea unor strategii eficiente care să-l ajute la îmbunătățirea potențialului său, la creșterea satisfacțiilor și regăsirea stării de bine. Pot fi explorate domenii precum logica privată, interesul social, constelația familiei, stilul vieții sau scopul comportamentului clientului.
 

Psihoterapie de cuplu

Este dificil pentru doi oameni să fie prieteni zi și noapte, să se înțeleagă, să coopereze în toate aspectele vieții. În fața problemelor complexe și aproape de nerezolvat, nimeni nu se poate simți cu adevărat adecvat. Căsătoria reprezintă o „sarcină”, nu există tehnică în sine care să garanteze fericirea în cuplu, nu există reguli pentru problemele economice, sociale, sexuale care să prevină eșecul.

Gândirea fiecăruia dintre noi urmează anumite reguli personale, în funcție de istoria în care am crescut; psihoterapia de cuplu înseamnă dezvoltarea relației, cunoașterea așteptărilor reciproce, descoperirea respectului reciproc prin respectul de sine.
 

Psihoterapie şi consiliere de familie

  Cauţi armonia în cadrul relaţiilor de familie? Atunci porneşte în căutarea valorii, contribuţiei şi curajului fiecăruia. Noi credem că puterea familiei stă în sentimentul de apartenenţă şi semnificaţie al fiecărui membru al ei.

În psihoterapia de familie sunt implicați copiii, părinții și alți membri ai familiei, pentru că atunci când un membru al familiei are o problemă, întreaga familie este afectată. Cînd întreagă familie lucrează pentru rezolvarea unei probleme își însușeste o modalitate de a găsi soluții și de a rezolvă probleme și în alte situații conflictuale. De fapt, scopul oricărui tip de terapie vizează însușirea de către client a unui mod de a găsi soluții eficiente în diverse situații de viață.
 

Consiliere în problemele copilului şi adolescentului

Fiecare copil se străduiește să aparțină; dacă devine descurajat își dezvoltă idei greșite despre posibilitățile sale de a-și găsi un loc. Fie va încerca să atragă atenția, să își demonstreze puterea, să se răzbune sau să retragă. Adesea pot să apăra la copii reacții precum enurezis nocturn, roaderea unghiilor, retragere, rezultate școlare slabe, hiperactivitate, agresiune sau dimpotrivă timiditate. Acestea reprezintă semnale pe care copilul le trage; împreună putem clarifica mesajul lor.

Consilierea copiilor și a adolescenților urmărește înțelegerea și rezolvarea problemelor emoționale și de comportament. Cauzele pot fi legate de percepția pe care copiii o au față de părinți, divorț, probleme la școală, conflicte, abuzuri, traume fizice. Comportamentul prezent și scopurile lui sunt bazate pe întregul trecut al copilului și exprimă întrega sa personalitate. Consilierea poate viza și metode de creștere a copiilor. Pedeapsa și răsplata, deși foarte folosite, sunt cele mai ineficiente atât în creșterea copiilor, cât și în lucrul cu tinerii sau în relațiile de muncă. În locul acestora se pot folosi consecințele logice și încurajarea.
 

Parenting şi îndrumare, principii de creştere a copiilor

Puţini dintre noi suntem instruiţi pentru rolul de părinte, deşi toţi suntem de părere că este cel mai important rol din câte avem în viaţă; avem impresia că ştim din naştere cum se cresc copiii, cum să ne descurcăm cu ei când nu sunt cooperanţi, cum să împăcăm nevoile lor cu ale noastre, cum să-i ajutăm să crească fericiţi şi împliniţi, dar uneori este atât de dificil.
 

Psihoterapie de grup

Grupul oferă posibilitatea contactului cu semeni de aceeași vârstă, într-o atmosferă de cooperare, respect, egalitate, cu accent pe satisfacerea nevoilor de apartenență și semnificație. Poate fi vorba de grupuri de persoane care se confruntă cu aceeași situație de viață: mame, copii cu probleme de comportament, persoane instituționalizate, adicții.

Grupul reprezintă o experiență organizată ce creează oportunitatea modificării unor concepții greșite legate de rolul social, de a reconsidera și reevalua abordarea personală față ce ceilalți. Scopul terapiei este de a îndreapta creativitatea clientului spre comportamente productive.