Deci te-ai hotarat ca vrei sa cresti un delincvent. Foarte bine. Este important ca parintii sa stie ce fel de copil isi doresc si ce trebuie facut pentru a atinge acel scop.
Regula numarul 1 – Trebuie sa incepi in copilarie prin a-i da copilului tot ceea ce doreste. Nicio dorinta nu trebuie amanata sau refuzata. Imediat ce el indica o mica nemultumire, trebuie imediat a te ocupi de nevoile sale si sa linistesti situatia. De exemplu, daca micutul tau arunca jucaria pe podea, tu trebuie imediat sa o ridici si sa i-o inapoiezi. Daca el repeta, prin toate mijloacele va trebui sa continui sa o ridici, intrucat este lipsit de respect sa nu-i permiti copilului sa se distreze pe seama ta. Raspunzand imediat tuturor nevoilor sale, el va creste crezand ca lumea ii este datoare.
Regula numarul 2 – Cand copilul tau foloseste cuvinte urate, trebuie sa te amuzi auzindu-l. Asta il va face sa creada ca este simpatic. Reactia ta il va ajuta sa invete noi cuvinte urate ce ii vor dezvolta vocabularul. Copiii avand in vocabular variate cuvinte urate, primesc o recunoastere speciala din partea profesorilor si devin cunoscuti de catre consilierul scolar si director. Facand astfel, vei afla ca pentru el va fi distractiv sa invete noi cuvinte urate si sa cunoascca alti adulti. Tota aceasta recunoastere ii va da un sentiment de apartenenta la familie, scoala, comunitate, cu semnificatie.
Regula numarul 3 – Niciodata nu ii oferi copilului tau timp special pentru ca el va ajunge sa doresca, sau chiar sa se astepte la o relatie pozitiva cu tine. Este mai bine sa-ti investesti energia in a-ti castiga existenta sau a tine casa foarte curata. Simtindu-te bine cu copilul tau il poate face sa te placa si sa te respecte, ceea ce iti va nega posibilitatea de a practica cicalirea si pedepsirea.
Regula numarul 4 – Aduna murdaria copilului. Cand jucariile, cartile, pantofii, hainele si alte lucruri sunt lasate in zonele comune ale casei, aduna-le intotdeauna pentru el. Facand asa, ii vei arata importanta curateniei si a unei gospodarii ordonate. Pentru a-l determina sa inteleaga valorile tale, ar trebui sa cureti intotdeauna dupa el in timp ce te infurii ca un nebun, ridicand vocea si cu amenintari de pedeapsa si vatamare corporala. Fa totul pentru el, astfel incat el sa fie experimentat in a arunca responsabilitatea asupra celorlalti.
Regula numarul 5 – Tu si sotul tau trebuie sa va certati frecvent in prezenta copilului. Asta ii va da un sentiment de putere intrucat el va crede probabil, ca este cauza problemelor tale conjugale. In acest fel, el va invata sa faca fata vinovatiei asociate unui divort si nu va fi prea socat mai tarziu atunci cand familia se va destrama.
Regula numarul 6 – Ofera-i copilului toti banii de cheltuiala pe care ii doreste. Alocatiile il frustreaza pe copil atunci cand el ramane fara bani inainte de a primi urmatoarea alocatie. Copiii nostrii pot astepta pana sunt adulti cu o familie si credit ipotecar pentru a invata cum sa isi gestioneze banii.
Regula numarul 7 – Trebuie sa ii satisfaci copilului fiecare pofta de mancare, bautura si confort. Ai grija ca fiecare dorinta senzoriala sa ii fie indeplinita. Obezitatea nu este atat de rea, diabetul poate fi tinut sub control si accidentele se pot intampla cand exersam. Parintii trebuie sa fie constienti ca negarea poftelor poate duce la frustrari daunatoare.
Regula numarul 8 – Nu-l invata pe copil ce inseamna valorile. Nu exista asa ceva precum „dreptate” si „eroare” si a-l invata ceva diferit poate fi foarte confuz. El ar trebui sa faca „ceea ce il face sa se simta bine”.
Regula numarul 9 – Nu superviza folosirea calculatorului de catre copil. Internetul este sigur si mintile curioase vor sa stie. Permite-i copilului sa invete arta confectionarii bombelor, sa vizualizeze pornografia sau sa se rasfete cu orice subiect doreste. In timp ce insisti sa manance cu ustensile sterilizate, este bine sa-i permiti sa-si hraneasca mintea cu gunoaie.
Regula numarul 10 – Fii de partea lui impotriva vecinilor, rudelor, profesorilor si aparatorilor legii precum politistii si judecatorii. Acesti oameni au cu totii prejudecati legate de copilul tau, iar rolul tau este sa-l aperi de societate cu toate costurile. El este copilul tau; trebuie intotdeauna sa ai incredere ca el are dreptate si ca nu poate, nici nu doreste sa faca greseli sau vreun rau.
Regula numarul 11 – Cand copilul da de adevarate probleme, disculpa-te spunand „ nu am putut sa fac nimic cu el, indiferent de cat de mult l-am palmuit sau pedepsit”. Parintii nu ar trebui sa se invinovateasca niciodata pentru comportamentele problematice serioase ale copilului, intrucat este intotdeauna vina societatii sau a altcuiva. Mai presus de toate, nu merge la consiliere familiala sau la un centru de educatie familiala. Tu nu ai probleme si nu ai nevoie de ajutor.
Regula numarul 12 – Pregateste-te de ce-i mai rau. Urmand aceste reguli, iti vei garanta o viata de suferinta si mizerie.
Articol original : „A dozen easy rules to rear a delinquent”, publicat in lucrarea The respectful parent – a manual for moms and dads – James A Deutch and Friends
Traducere : Alina Constantin