Citate adleriene

Cei 4 C – sau nevoile fundamentale ale copilului
martie 2, 2016
Jargonul organelor sau bolile psihosomatice
martie 2, 2016

Citate adleriene

Alfred Adler a fost unul dintre cei trei parinti ai psihoterapiei, alaturi de Sigmund Freud si Carl Jung. El a creat o abordare distincta de tratament si terapie, numita Psihologia individuala. In opinia sa, oamenii sunt fiinte sociale, active, creative, orientate spre atingerea unor scopuri.

Citate Alfred Adler:

Să vezi prin ochii celuilalt, să auzi prin urechile celuilalt, să simţi cu inima celuilalt.- Pentru moment aceasta mi se pare o definiţie acceptabilă a ceea ce numim sentiment social.

Este mai usor sa lupti pentru principiile cuiva decat sa traiesti dupa ele.

Speranta sta la baza oricarei schimbari. Fara speranta nu se trece la fapta.
Singurii oameni normali sunt cei pe care nu îi cunoşti foarte bine.
Omul ştie mai multe decât înţelege.
Copilul se antrenează prin încercare şi eroare, pe calea mai generală către un ţel al perfecţiunii care se pare că îi oferă împlinirea.
În cazul copiilor, cel mai bine observăm caracterul lor în momente de tranziţie, când încep să meargă la şcoală sau când se schimbă în mod brusc condiţiile de acasă. Astfel se explică faptul că o eroare personală de adaptare – cum ar fi dorinţa de a fi în centrul atenţiei, de a fi supraîncărcat, de a nu fi constrâns, inadecvat etc – poate continua constant de-a lungul vieţii.
Omul este deopotrivă creație și creator, individul este artistul propriei sale personalități.
Până nu simțim cu adevărat că bărbații și femeile sunt în egalitate (…) vom avea un mare obstacol spre succesul în căsătorie.
Există undeva în Turingia un vechi obicei specific. Când doi oameni sunt îndrăgostiți, sunt conduși la un pom și sunt puși să taie trunchiul pomului cu un ferăstrău cu două capete. Din modul în care se mișcă unul după altul, după cum se pot acomoda la ritmul celuilalt, ei înșiși, ca și ceilalți privitori, pot trage propriile concluzii. Printre aletele, obiceiul probabil semnifică faptul că dragostea nu este o treabă individualistă și că este esențial ca fiecare să se gândească la celălalt și să îi ușureze povara.
O persoană care este exclusiv centrată pe sine nu este pregătită pentru a fi o jumătate dintr-un cuplu.
Nefericirea nu vine din lipsă, ci din comparație
Garanția fundamentală a căsniciei, sensul unui mariaj fericit este sentimentul că semnifici, că nu poți fi înlocuit, că partenerul tău are nevoie de tine, că ceea ce faci este bine, și că ești un prieten adevărat.
Care este primul lucru pe care-l faci atunci când înveți să înoți? Faci greșeli, nu-i așa? Și ce se întâmplă? Faci alte greșeli, și când ai făcut toate greșelile posibile fără să te îneci – și unele dintre ele repetându-le de câteva ori – ce descoperi? Că poți înota? Ei bine – viața este precum ai învăța să înoți! Nu-ți fie teamă să faci greșeli, pentru că nu este altă cale să înveți cum să trăiești!
Rudolf Dreikurs a studiat alaturi de Alfred Adler, fiind cunoscut ca elevul preferat al acestuia. A dus mai departe munca parintelui psihologiei individuale, fiind renumit pentru aplicarea acesteia in tratamentul copiilor, precum si in educarea parintilor.
Citate Rudolf Dreikurs
Nu ne putem proteja copiii de viață, de aceea cel mai important este să îi pregătim pentru ea.
Nu faceți nicodată pentru copil ceea ce poate face singur.
Un copil are nevoie de încurajare, la fel cum o plantă are nevoie de soare și de apă.
Micuții noștri nu mai pot fi forțați să se conformeze, ei trebuie să fie stimulați și încurajați în a lua parte voluntar la menținerea ordinii. Avem nevoie de principii noi de creștere a copilului, care să le înlocuiască pe cele tradiționale.
Perfectiunea nu exista in realitate, ci doar in visele noastre!

Din nefericire, suntem nesiguri nu numai pe parteneri, cât și pe noi înșine. Atât timp cât ambii parteneri au încredere că vor face față problemelor împreună și în mod onest, nici o problemă nu va afecta în realitate relația de cuplu. Indiferent cât de dificilă va fi o problemă (…) ar trebui și poate fi rezolvată împreună, cu condiția ca ambii să procure încredere, încurajare și dorința de agăsi soluții. Cu cât problema pe care oamenii reușesc să o rezolve împreună este mai mare, cu atât mai puternică devine relația lor, pentru că pe parcursul situației dificile de cuplu cei doi se pot regăsi cu ajutorul greutăților. După ce pericolul este depășit, apare un sentiment puternic de recunoștință pentru ajutorul reciproc oferit și înțelegerea reciprocă ce adâncește sentimentul de a aparține în cuplu.
Putem să ne schimbăm întreaga viaţă, precum şi atitudinea oamenilor din jurul nostru doar schimbându-ne pe noi înşine.
Cand Rudolf DREIKURS vorbea despre CELE 4 SCOPURI GRESITE, oamenii il intrebau adesea: „Cum se face ca dumneavoastra ii tot puneti pe copii in aceste cutii?”, iar raspunsul sau era: „Eu nu ii bag pe copii acolo, ci acolo ii gasesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *